De Oosterschelde

De Oosterschelde
Vroeg in de morgen vertrekken we vanuit Bruinisse. Een oud baasje die voor ons ligt met een prachtig degelijk zeiljacht van een metertje of 16 helpt ons met de lijnen en wenst ons een goede vaart. Hij attendeert ons nog even op het feit dat hij het zo ontzettend leuk vind de jeugd te zien zeilen. Het waait nog behoorlijk als we de haven van Bruinisse verlaten en onze boeg richten op de sluis van de Grevelingen, maar toch we willen naar de Oosterschelde. Nieuw gebied ontdekken en misschien wel zeehonden of bruinvissen spotten. Het klinkt allemaal erg romantisch, totdat we de sluis bij Bruinisse uitkomen. Een straffe wind pal van voor en regen komt ons tegemoet. De golven vallen nog wel mee en we hebben deels stroom mee. Onze 8pk brult en doet ontzettend haar best, en we lopen toch nog 3.5 knoop.

 

De Tendertrap boort zich door de golven

 

Twee uur later en de golven bouwen zich op, de wind trekt nog meer aan wat ze niet voorspeld hadden en de stroom keert tegen ons. Het romantische plaatje van wat ik in mijn hoofd had van zeilen op de Oosterschelde is nu echt ver weg te zoeken. Wat een drama, de Tendertrap maakt ontzettende klappen op de hoge golven, en onze 8pk haalt niet meer dan 1.5 knoop snelheid. Langs ons trekken gigantische binnenvaartschepen voorbij en het lijkt wel of ze nog harder varen dan normaal. Ze komen brullend met groot lawaai voorbij en wij, wij liggen zowat stil. Een halve knoop op de gps. We bekijken de kaart en zien een haven aan bakboordzijde, Stavenisse. Het is inmiddels hoog water en we kunnen die haven aanlopen zonder vast te lopen. We denken er niet lang over na en steken de vaargeul haaks over tussen de grote joekels van binnenvaartschepen door. Aangekomen in Stavenisse, komt alle rust ons tegemoet. Heerlijk even geen golven die ons alle kanten op gooien. We leggen aan bij de meldsteiger naast nog een zeiljacht die het niet meer zag zitten buiten te blijven. Na een klein uurtje wachten op de havenmeester krijgen we een mooi plekje toegewezen en genieten van de rust. Stavenisse is zeker geen aanrader want er is echt helemaal niks, maar na deze ruige tocht is het prima zo.

 

Stavenisse

 

En toen liep de haven ineens leeg, en lagen we in de modder

De volgende ochtend vol goede moed met een heerlijk zonnetje vertrekken we richting Goes. Dit keer werd het deze mooie romantische gedachte wat ik dacht over zeilen op de Oosterschelde. Met windkracht 6, alleen een gereefde fok en stroom mee lopen we al gauw 8 knopen op de gps! Wow, dit is gaaf, dit is hoe ik het in gedachte had. We genieten volop en komen na een kleine 3 uur aan in Goes. Een mooie tocht met veel wind, mooie golven, zout in mijn ogen en zeehonden gespot was dit puur geluk!

We genieten van de mooie uitzichten

 

Er stonden nog behoorlijke golven!

 

Prachtige luchten…

In de avond treffen we de Way’f Life en haar bemanning en zijn heerlijk bij de Griek uit eten geweest. Wat een gezelligheid! Na een lange avond en genoeg gezellige drankjes en heerlijk eten nemen we afscheid, Lourens en Isabelle blijven nog in Zeeland. Wij gaan terug richting eigen wateren om daar van onze laatste vakantie dagen te genieten. Van zout naar zoet! Het was een mooie vakantie in Zeeland. We hebben een paar dagen mooi weer gehad, heerlijk gezwommen bij de mooie eilandjes in het heldere water en we hebben helaas veel regen, wind en slecht weer gehad. We hebben nog veel te ontdekken in het Deltagebied en we komen zeker nog eens terug.

Het was weer erg gezellig met de bemanning van de Way’f Life

 

Advertenties