Winterslaap

Het is winter, koude en gure wind raast over de haven. Het is stil, en er is niemand op de haven te vinden. De Tendertrap staat op de kant in onze jachthaven samen met nog vele andere jachten. We zijn lekker warm en droog binnen in de kajuit aan het rommelen en haar vast helemaal aan het opruimen en uitsoppen voor het seizoen weer begint. Het begint alweer te kriebelen, laat het seizoen maar snel beginnen. Weg met die koude winter, saaie grijze luchten en alle regen. In het najaar hebben we helaas niet al teveel meer gevaren, aangezien we druk waren met de motor. We hebben een aantal offertes laten maken voor een nieuwe motor, we zijn ons rot geschrokken van de prijzen. De keuze is dus gemaakt, de oude Yanmar blijft erin liggen.

Mathijs heeft gelukkig de motor kunnen repareren en alle waterplanten die rondom de schroef vast zaten verwijderd. De schroefas is gelukkig niet verbogen of beschadigd. De motor loopt weer als een zonnetje maar veel weerstand kan hij niet meer hebben. Op een mooie oktober middag zijn we richting Spakenburg gevaren als test, en dat doorstond de motor goed. Het was een heerlijke middag met onze vrienden van zeiljacht Sylfide. Een visje gegeten in het najaarszonnetje en over de markt gelopen in Spakenburg. Vervolgens heerlijk op de Spi terug gezeild naar onze thuishaven Huizen.

 

 

In het voorjaar als de Tendertrap weer te water gaat, gaan we de koppeling vervangen. Die heeft door de waterplanten zo’n enorme klap gekregen dat hij daar over slipt en daarom met weerstand van wind, golven en stroom geen snelheid meer maakt. Zonder weerstand hebben we een kruissnelheid van rond de 5 knopen wat normaal is voor dit type motor. Over de reparatie en vorderingen van de motor kom ik zeker nog op terug in een volgende blog. Nu is het een kwestie van afwachten totdat het weer mooier word en de Tendertrap weer water onder haar kiel heeft. Ze staat in ieder geval wel te glimmen op de kant, als we haar zo zien staan tussen al die andere zeiljachten zijn we trots om haar eigenaar te mogen zijn. Ze blinkt er echt uit!

 

 

 

Advertenties