Groot nieuws! Een nieuwe motor voor de Tendertrap.

Na lang wikken en wegen en vooral sparen hebben we de knoop doorgehakt! We ruilen onze oude vertrouwde Yanmar YSE 8pk uit 1978 in voor een nieuwe Yanmar 2GM20. Van 8pk (die nog maar 6pk waardig was) naar 18pk! Eindelijk kunnen we ons vaargebied uitbreiden. Nu zullen jullie denken vaargebied uitbreiden, het is toch een zeilboot. Dat klopt helemaal we zeilen in principe alles. Maar een haven aanlopen tegen wind, stroom en golven in met maar 6pk is geen goed plan. Twee jaar geleden in Zeeland hebben we spannende momenten meegemaakt, veel wind en vooral wind tegen, hoge golven en stroom tegen zorgde ervoor dat we nog maar 0.2 knoop liepen. Op dat moment kozen wij voor de veiligste optie en dat was omdraaien, en een andere haven uitkiezen hoe vervelend we het ook vonden op dat moment de beste keuze. Onze motor kon het gewoon niet aan en had te weinig power. Het was tijd voor een sterkere motor!

 

 

Afgelopen maandag belde we de haven om een afspraak te maken met de havenmeester om de Tendertrap op de wal te zetten, woensdag was de eerste mogelijkheid. Mathijs ging maandagavond direct aan de slag om alle kabels en slangen los te koppelen van de oude motor zodat hij dinsdagavond onder de kraan eruit getakeld kon worden. Een emotioneel momentje, ze heeft ons toch altijd veilig de haven ingebracht. Toen was ineens de motorruimte helemaal leeg, en was de Tendertrap een ‘echte’ zeilboot. De motorruimte is volledig gereinigd en opnieuw in de bilge verf gezet zodat het weer helemaal netjes is voor de nieuwe motor. De volgende dag was een feestje, de nieuwe motor ophalen! De rest van de week heeft Mathijs op de boot gebivakkeerd en na een lange en zware week hard werken staat de motor op zijn plek en is aangesloten op alle kabels en slangen. Nu is het nog wachten op de nieuwe schroef, schroefas en flexibele koppeling. Als deze geleverd zijn kan de Tendertrap weer te water en kunnen we onze avonturen voortzetten.

 

 

Ook ik heb niet stil gezeten nu de Tendertrap op het droge staat. De romp moest nodig een wasbeurt en een poetsbeurt was ook geen overbodige luxe. Op Koningsdag begon de dag druilerig met regen en ik zag mijn was en poetsdag letterlijk in het water vallen. Maar ik ben niet van suiker en ben begonnen met wassen, uiteindelijk trok alle bewolking weg en werd het een prachtige ‘droge’ middag en heb ik de Tendertrap eerst gewassen met Riwax boat clean en daarna in de Riwax RS 10 hardwax gezet. Met een geweldig resultaat. Afgelopen zaterdag was het onderwaterschip aan de beurt. Na twee uur flink door werken staat ze weer helemaal strak in de antifouling en is de buitenkant klaar voor het aankomende zeil seizoen!

 

 

Helemaal trots verlaten we het haventerrein, de motor doet het, ze staat te glanzen als een spiegeltje wat een prachtscheepje. We zijn trots en kunnen niet wachten op onze eerste zeiltocht met onze nieuwe Yanmar!

 

Hou onze Facebookpagina in de gaten voor de nieuwste updates van de te waterlating na het plaatsen van de nieuwe motor. 

Advertenties