Vakantiekriebels richting het Zuiden!

Vrijdagmorgen 26 mei 2017 rond 8.15 vertrekken we vanuit Oudeschild, Texel. De zon doet al flink zijn best zo vroeg in de morgen. We zeilen met een rustig oosten windje van zo’n 10 knopen het Marsdiep over met de boeg van de Tendertrap richting IJmuiden. Ons eerste rondje Noord-Holland is een feit. Afgelopen woensdagavond begon ons Hemelvaartweekend met als doel een rondje Noord-Holland. De weersvoorspellingen zagen er goed uit voor het weekend en het bleek te kloppen, prachtig weer met een heerlijk verkoelend windje vanuit het oosten. Zeilen op zee is zo ontzettend mooi. Na het Marsdiep zeilen we langs ‘Lange Jaap’ de vuurtoren van Den Helder, wat een mooi gezicht zo zeilend langs de drukke stranden al die mensen het lijken wel mieren op een hoopje zand! En daar zeilen wij op ons eigen zeiljacht over de Noordzee met zo’n 5.5 knoop snelheid richting het Zuiden, stiekem kriebelen de vlinders in mijn buik om te vertrekken. Zo IJmuiden, Scheveningen, Zeeland en de Belgische kust voorbij. ‘Heading South’! En daar werd ons plan geboren, wij gaan deze zomer zeilend naar Frankrijk. In IJmuiden begint ons avontuur, dan zakken we langzaam langs de Belgische kust richting Frankrijk, we hebben drie weken dus als de weergoden goed gezind zijn dan moet dat goed komen.

 

 

Eenmaal weer thuis zijn we meteen begonnen aan de voorbereidingen van onze mooie tocht. Wat hebben we allemaal nodig op zee en als we voor het eerst een buitenlandse haven aanlopen? Wat een voorpret hebben we, heerlijk dromen over het zeilen op zee. Maar even terug naar de realiteit, de voorbereiding. Als eerste zijn onze paspoorten verlopen en moeten we deze verlengen, zonder paspoort op zee is een absolute no go, straks worden we nog aangehouden. Ook vragen we een ICP (Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen) aan want daar kan naar gevraagd worden in Frankrijk. Het toont aan dat wij de eigenaren zijn van de Tendertrap. Kopie’s worden gemaakt van de polis van de verzekering en het koopcontract. Vaarbewijs 1+2, Basismarifooncertificaat en Marcom B hebben we al in ons bezit. Zo, na al het papierwerk geregeld te hebben, kopen we ook de vaarwijzers van de Noordzeekust, het Kanaal, Shell Channel Pilot, de papieren kaarten NV Charts NL 1 en de NV Charts FR1. De Navionics kaart van onze kaartplotter krijgt de nieuwste update zodat we helemaal goed voorbereid zijn op ons nieuwe vaargebied richting het Zuiden.

 

IMG_0861

 

Deze regenachtige weekenden besteden we binnen in de boot. Gelukkig geen klussen meer aan de motor, deze loopt als een zonnetje en wat is het fijn om power over te hebben i.p.v. te kort. Er staat nog een klus op de agenda, het installeren en inbouwen van de AIS transponder. De aanschaf van een AIS transponder stond al enige tijd op onze verlanglijst, alleen de kosten zijn erg hoog. Toch hebben we de knoop doorgehakt om wel een AIS transponder te installeren puur uit veiligheid, het geeft gewoon een prettig en veilig gevoel om te zien en vooral om GEzien te worden.

 

 

Nog een paar weken en dan gooien we de trossen los, op naar een nieuw, spannend en mooi avontuur.

Nieuwsgierig naar de nieuwste updates, volg ons dan op Facebook! 

 

Advertenties